Sağlıklı Sanılan Kâğıt Pipetlerden Sonsuz Kimyasal Çıktı

Çevre bilimine önemli katkılarda bulunan araştırmacılar, “ekolojik” olarak tanıtılan kâğıt pipetlerde bulunan kimyasalların çevre ve insan sağlığına olan olumsuz etkilerini ortaya koydu.

Tüketiciye “çevre dostu” olarak tanıtılan kâğıt pipetlerle ilgili yapılan bir araştırma, endişe veren sonuçları gün yüzüne çıkardı.

Son dönemde hızla yaygınlaşan ve sağlıklı sanılan kâğıt pipetler, çevre açısından daha dostane bir alternatif olarak görülmüştü. Ancak bilim insanlarından gelen yeni bir açıklama, bu algıyı sarsacak nitelikte. Yapılan bir araştırmada, 39 farklı markaya ait ürünler incelendi ve kâğıttan yapılan pipetlerin çevreye plastik pipetler kadar zarar verebileceği belirtildi.

Avrupa genelinde gerçekleştirilen bir araştırma, Belçikalı bilim insanlarının öncülük ettiği bir çalışma ile kâğıt pipetlerde tehlikeli PFAS (Per- ve Polyfluoroalkyl Substances) maddelerinin tespit edildiğini ortaya koydu. Bu maddelerin insan sağlığına, doğaya ve ekosisteme zarar verebileceği ifade edilirken, araştırmacılar “Bu maddenin çözünmesi son derece yavaş ilerliyor ve tamamen yok olması için binlerce yıl gerekiyor. Bu nedenle bu maddelere ‘sonsuz kimyasallar’ adı veriliyor” açıklamasını yaptı.

Yapılan bir araştırma, kâğıt pipetlerde bulunan ve tiroid hastalıklarından böbrek rahatsızlıklarına, kolesterol seviyesinden testis kanserine kadar çeşitli hastalıklara yol açabilen maddelerin varlığını ortaya çıkardı. Antwerp Üniversitesi’nden Dr. Thimo Groffen önderliğinde yürütülen çalışma, pipetlerin sağlıklı ve çevre dostu olduğu algısının yanıltıcı olabileceğine dikkat çekti. Araştırmada görev alan Dr. Thimo Groffen, kâğıt veya bambudan üretilen pipetlerin genellikle daha sağlıklı ve çevre dostu olarak sunulduğunu belirtti. Ancak bu pipetlerin içerisinde bulunan PFAS maddelerinin gerçekleri yansıtmadığını vurguladı.

Antwerp Üniversitesi’nden Dr. Thimo Groffen, yaptığı açıklamada kâğıt pipetlerdeki PFAS (Per- ve Polyfluoroalkyl Substances) maddelerinin zararlı olmadığını ancak vücutta kimyasal yükün artmasına yol açabileceğini belirtti.

Yayınlayan

Murat Beyoğlu

Murat Beyoğlu

14 Nisan 2002 tarihinde Afyon'da dünyaya geldim. Lisans eğitimimi Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde tamamladım. Şu anda medyabey.com bünyesinde haber editörü olarak meslek hayatıma devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir